четвртак, 26. март 2020.


Bevrijding van België

The Liberation of Belgium

In juni 1944 landden de westerse geallieerden in Normandië in Noord-Frankrijk, ongeveer 400 kilometer ten westen van de Belgische grens. Na hevige gevechten in de gebieden rond de landingsplaatsen, braken de geallieerden door de Duitse linies en begonnen oprukken naar Parijs en vervolgens naar de Belgische grens. In augustus trok het hoofdgedeelte van het Duitse leger in Noord-Frankrijk zich openlijk oostwaarts terug. Toen de geallieerden de grens naderden, moedigden gecodeerde berichten die werden uitgezonden op Radio Belgique het verzet aan om op te staan. De Duitse ambtenaar, Joseph Grohé, beval op 28 augustus een algemene terugtocht uit het land en op 1 september staken de eerste geallieerde eenheden (waaronder de Vrije Belgische SAS) de Belgische grens over. Op 4 september was Brussel in geallieerde handen. De Belgische regering in ballingschap keerde op 8 september terug naar het land en begon met de wederopbouw van de Belgische staat en het leger.


2 коментара:

  1. België kon niet worden beschermd tegen de Duitse bezetting.Tijdens deze vier jaar gingen zoveel levens verloren en de herstelperiode van het land was zelfs nog langer.

    ОдговориИзбриши
  2. Het is fascinerend om te zien hoe snel Duitsland tijdens de oorlog vorderde. Maar nog meer hoe alle landen hun moed erin hielden en vochten voor hun vrijheden. Een van hen ook België.

    ОдговориИзбриши