недеља, 16. децембар 2018.


Catharina van Hemessen
Catharina van Hemessen was een Vlaamse Renaissance-schilder. Zij is de vroegste Vlaamse vrouwelijke schilder wiens werken zijn geverifieerd. Van Hemessen krijgt vaak het onderscheid van het maken van het eerste zelfportret van een kunstenaar afgebeeld op een schildersezel. Een aantal obstakels stond vrouwen in de weg die schilders wilden worden. Hun training zou zowel de dissectie van kadavers omvatten als de studie van de naakte mannelijke figuur. Het systeem van leerlingwezen betekende dat de aspirant-kunstenaar 4-5 jaar bij een oudere kunstenaar zou moeten wonen, vaak beginnend vanaf de leeftijd van 9-15. Om deze redenen waren vrouwelijke kunstenaars uiterst zeldzaam.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Hemessen
https://www.encyclopedia.com/women/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/hemessen-caterina-van-c-1528-c-1587

6 коментара:

  1. Wat een getalenteerd en dapper vrouw! Ik zou bang zijn geweest om met kadavers te werken maar - alles voor de kunst is het motto van de dapperen!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ik denk dat dat is wat er nodig is om een schilder te zijn. Het is best moeilijk, maar ze is geslaagd.

      Избриши
  2. Heb net haar kunstwerken op internet bekeken.
    Ik begrijp niet waarom zij en haar kunstvaardigheid zo ondergewaardeerd zijn.

    ОдговориИзбриши
  3. Ze schilderde portretten en naar mijn mening zijn haar schilderijen heel realistisch en gedetailleerd. In die periode had ze geluk want haar vader was een schilder dus hij heeft haar geholpen. Het is triest dat vrouwen zo weinig rechten hadden.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Je hebt gelijk, want haar werken zijn zo prachtig. Het is dom om naar de dingen te kijken vanuit het perspectief van gender.

      Избриши