понедељак, 24. децембар 2018.


Rederijkskamers

Rederijkskamers waren dramatische samenlevingen in de Lage Landen. Hun leden heetten Rederijkers, van het Franse woord 'rhétoricien', en waren in de 15e en 16e eeuw vooral geïnteresseerd in drama's en liedteksten. Deze samenlevingen waren nauw verbonden met lokale maatschappelijke leiders. Het literaire leven in de Lage Landen werd vanaf 1430 tot diep in de 17e eeuw bepaald door deze literaire organisaties. Het werk van rederijkers moest van nut zijn voor de stadsbevolking, in de eerste plaats voor de elite. De belangrijkste kamers waren “De Violieren”, “De Eglantier” en “Het Wit Lavendel” ook ’de Brabantse kamer’ genoemd, met als het bekendste lid Joost van den Vondel.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Chamber_of_rhetoric
 https://nl.wikipedia.org/wiki/Rederijker

недеља, 16. децембар 2018.


Catharina van Hemessen
Catharina van Hemessen was een Vlaamse Renaissance-schilder. Zij is de vroegste Vlaamse vrouwelijke schilder wiens werken zijn geverifieerd. Van Hemessen krijgt vaak het onderscheid van het maken van het eerste zelfportret van een kunstenaar afgebeeld op een schildersezel. Een aantal obstakels stond vrouwen in de weg die schilders wilden worden. Hun training zou zowel de dissectie van kadavers omvatten als de studie van de naakte mannelijke figuur. Het systeem van leerlingwezen betekende dat de aspirant-kunstenaar 4-5 jaar bij een oudere kunstenaar zou moeten wonen, vaak beginnend vanaf de leeftijd van 9-15. Om deze redenen waren vrouwelijke kunstenaars uiterst zeldzaam.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Hemessen
https://www.encyclopedia.com/women/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/hemessen-caterina-van-c-1528-c-1587

недеља, 9. децембар 2018.




 Andreas Vesalius

Andreas Vesalius was een 16e-eeuwse Vlaamse anatoom, arts en auteur van een van de meest invloedrijke boek over menselijke anatomie De humani corporis fabrica, een baanbrekend werk van menselijke anatomie dat hij opdroeg aan Karel V en waarvan velen geloven dat het geïllustreerd werd door Titian's leerling Johan Stefan van Kalkar. Vesalius wordt vaak de grondlegger van de moderne menselijke anatomie genoemd. Hij werd geboren in Brussel, dat toen deel uitmaakte van de Habsburgse Nederlanden. Hij was professor aan de universiteit van Padua en werd later keizerlijk arts aan het hof van keizer Karel V. Andreas Vesalius is de gelatiniseerde vorm van de Nederlandse Andries van Wesel.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Andreas_Vesalius
                                  https://en.wikipedia.org/wiki/De_humani_corporis_fabrica

недеља, 2. децембар 2018.

Nederlandse Spreekwoorden

Nederlandse Spreekwoorden is een olieverfschilderij op paneel van Pieter Bruegel de Oude. Spreekwoorden waren erg populair in de tijd van Bruegel en daarvoor. Er zijn ongeveer 112 herkenbare spreekwoorden en idiomen in het schilderij, hoewel Bruegel mogelijk andere spreekwoorden heeft opgenomen, die niet kunnen worden vastgesteld vanwege de taalverandering. Sommige van de spreekwoorden die in het schilderij zijn opgenomen, zijn nog steeds in populair gebruik, bijvoorbeeld 'Zwemmen tegen het tij', 'het raken van je hoofd tegen een bakstenen muur'. Dit schilderij heeft anderen geïnspireerd om meerdere spreekwoorden in hun schilderijen te verbeelden. Een illustratie uit het Hong Kong-tijdschrift Passion Times illustreert tientallen Kantonees spreekwoorden.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Netherlandish_Proverbs
                        https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Spreekwoorden

недеља, 25. новембар 2018.

De toren van Babel en het Romeinse Colosseum


De toren van Babel is een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. De architectuur van de toren herinnert opzettelijk aan het Romeinse Colosseum, dat de christenen in die tijd zagen als een symbool van overmoed en vervolging. De parallel van Rome en Babylon had een bijzondere betekenis: Rome was de Eeuwige Stad, die verondersteld wordt eeuwig te duren, en zijn verval en verderf symboliseren de ijdelheid en vergankelijkheid van aardse inspanningen. Dat is 
te zien aan de pilaren van de toren.
De bogen op het schilderij worden loodrecht op de schuine grond gebouwd, waardoor ze onstabiel worden. Een paar bogen zijn al afbrokkelend te zien.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Tower_of_Babel
https://www.statenvertaling.net/kunst/toren-van-babel.html